Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Végrehajtotta a kézi vezérlésű dokkolást a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodullal a kínai Sencsou-10 kínai űrhajó legénysége vasárnap, s ezzel teljesítette egyik fő küldetését - jelentette k - Csillagászat magazin
részletek »

Sikerrel dokkolt kézi vezérléssel a Sencsou-10 űrhajó legénysége

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Sikerrel dokkolt kézi vezérléssel a Sencsou-10 űrhajó legénysége
Sikerrel dokkolt kézi vezérléssel a Sencsou-10 űrhajó legénysége
Végrehajtotta a kézi vezérlésű dokkolást a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodullal a kínai Sencsou-10 kínai űrhajó legénysége vasárnap, s ezzel teljesítette egyik fő küldetését - jelentette kínai központi televízió helyi idő szerint a délelőtti órákban.
Az északnyugat-kínai Góbi-sivatagban található űrközpontból június 11-én felbocsátott űrhajón tartózkodó három űrhajós sikeresen - kézi irányítással - levált az űrállomásmodulról, majd másfél órával később ismét összekapcsolódott vele.

A legénység a Tienkung-1-en folytatja tudományos megfigyeléseit és kísérleteit - jelentette a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség. Küldetésük összesen 15 napig tart. A tavaly júniusban felbocsátott Sencsou-9 űrhajó három űrhajósa hasonló módon - akkor első ízben - eredményesen hajtotta végre a kézi dokkolást.

A kínai űrprogram 1992-es kezdete óta ez az ötödik alkalom, hogy a kelet-ázsiai ország embert küldött az űrbe. A tavalyi expedíciót megelőzően 2003-ban, majd 2005-ben és 2008-ban.
Hirdetés

A Sencsou-10 missziója a kínai űrprogram második szakaszának a része. A Tienkung-1 immár több mint 600 napja kering az űrben, s várhatóan még három hónapig marad szolgálatban.

A harmadik szakaszban épül majd meg a Tienkung-2 és a Tienkung-3 űrlaboratórium, és a tervek szerint 2020 körül kezdheti meg működését Kína első - 60 tonnásra tervezett - űrállomása. A távlati célok között egy Hold-expedíció is szerepel.

Szakértők megjegyzik: Kína - sikerei ellenére - továbbra is messze van attól, hogy a jelenlegi űrnagyhatalmakkal, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal érdemben felvegye a versenyt.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Sencsou-10, űrhajó, dokkolás, legénység
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-24 07:37:38
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü