Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Két szakaszban, sikerrel módosították szerdán a Nemzetközi Űrállomás pályáját, amit az európai teherűrhajó hajtóművének hibája miatt egy hete nem tu - Csillagászat magazin
részletek »

Sikerrel módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Sikerrel módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját
Sikerrel módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Két szakaszban, sikerrel módosították szerdán a Nemzetközi Űrállomás pályáját, amit az európai teherűrhajó hajtóművének hibája miatt egy hete nem tudtak megtenni.
Az európai ATV (Automated Transfer Vehicle) teherűrhajó berendezései ezúttal rendben és időben működtek - jelentették az orosz űrközpontban.

A pálya módosítására azért volt szükség, hogy a Szojuz TMA-04M lecsatlakozhasson és visszatérhessen a Földre, hogy a következő Szojuz teherűrhajó kiköthessen majd az űrállomáson.

A két szakaszban, közép-európai idő szerint előbb 11 óra 45 perckor, majd 15 óra 17 perckor elvégzett módosítás révén az űrállomás 420 kilométeres magasságba emelkedett a Föld körüli pályán. Az ATV-3 teherűrhajó segítségével május 26-a és június 18-a után immár harmadszor korrigálták a Nemzetközi Űrállomás pályáját.
Hirdetés

Az Interfax orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy egy amerikai és egy orosz űrhajós egy éven keresztül fog dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson, így helyet tudnak adni a lehetséges űrturistáknak - tudta meg az Interfax hírügynökség.

Az amerikai űrügynökség, a NASA Peggy Whitsont választotta ki erre a feladatra, az űrállomás első női parancsnokát, aki már két alkalommal járt az űrben, és hatszor lépett ki az űrbe. Az orosz űrhajóst még nem jelölték ki a Roszkozmosznál erre a hosszú misszióra.

Az Interfax már azt is tudni véli, hogy a következő űrturista 2015-ben Sarah Brightman angol popénekesnő lehet, aki nemrég megkapta az orvosi bizottság engedélyét a Csillagvárosban. A név nélkül nyilatkozó orosz űrkutatási forrás szerint körülbelül egy hónap múlva hivatalosan is bejelentik a nevet.

A Roszkozmosz egyelőre nem erősítette meg, hogy felújítanák az űrturista-programot. Vlagyimir Popovkin, az orosz űrkutatási hivatal vezetője március végén úgy nyilatkozott, hogy a hatóság 2014-ben tér vissza a kérdésre és a Szojuz űrhajók jöhetnek szóba a repülésekhez. Ehhez azonban tartalék űrhajóra van szükség, amelyet 2013 végére terveznek legyártani.

Az első űrturista 2001-ben Denis Tito amerikai üzletember volt, a magyar származású Charles Simonyi szoftverfejlesztő-üzletember két alkalommal, 2007-ben és 2009-ben is eljutott a Nemzetközi Űrállomásra.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Nemzetközi Űrállomás, űrhajózás, pálya, módosítás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-23 08:33:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü