Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A legújabb orosz űrhajó elindult, és alig hat órával később (majdnem) rendben meg is érkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz. - Csillagászat magazin
részletek »

Szojuz TMA-14M

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Szojuz TMA-14M
Szojuz TMA-14M
A legújabb orosz űrhajó elindult, és alig hat órával később (majdnem) rendben meg is érkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz.
A két orosz és egy amerikai űrhajóst szállító Szojuz TMA-14M szeptember 25-én, magyar idő szerint 22:25-kor startolt Bajkonurból. Orosz részről Alekszandr Szamokutyajev (44 éves) és nagyon hosszú idő után az első orosz női űrhajós, Jelena Szerova (38) indult, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 41. számú személyzetéhez. A NASA képviseletében Barry Wilmore (52) volt a fedélzeten. Mindhárman jövő márciusban térnek vissza a Földre, miután végigdolgozták a 41. és 42. váltást az ISS-en. A 42-es személyzetnek majd Wilmore lesz a parancsnoka.

Szerova mindössze a negyedik (!) női űrhajós Oroszországból. Pontosabban az Oroszországban kiválasztottak és kiképzettek közül az első. Legutóbb repült elődje, Jelena Kondakova még a szovjet időszakban készült fel, 1994/95-ben és 1997-ben járt a világűrben. Olyan kevesen voltak az orosz nők, hogy van hely felsorolni itt mindegyikük nevét: az első és leghíresebb Valenytina Tyereskova, a második Szvetlana Szavickaja volt a sorban. Szerova a Szojuz TMA-14M háromfős személyzetéből az egyetlen, aki újonc, és a fentiek alapján nem meglepő, hogy ő lesz az első orosz nő, aki megfordul az ISS-en.
Hirdetés

Wilmore számára a mostani a második repülés, de az első, amely hosszú időtartamú. 2009-ben már járt az ISS-en, az Atlantis űrrepülőgép (STS-129) utasaként. Akkor közel 11 napot töltött a Föld körül. Szamokutyajev még rutinosabb, 2011-ben, a 27-28-as személyzetben dolgozott az ISS-en, 164 napot töltve a világűrben.

A Szojuz TMA-14M közel 6 óra, négy pálya megtétele után csatlakozott az ISS Poiszk moduljához. Történt ez annak ellenére, hogy a két napelemtábla közül az egyik menet közben nem nyílt ki. A csatlakozás után azonban - talán a rázkódás hatására - a másik oldali napelemtábla is kiszabadult. Így aztán nincs ok az aggodalomra, ami a majdani visszatérést illeti a Szojuzzal.

Frey Sándor
Sorrendben balról jobbra Wilmore, Szamokutyajev és Szerova, amint a szokásos beállítású csoportképen az űrhajójuk előtt ülnek. (Kép: RSC Enyergija)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Szojuz TMA-14M, orosz űrhajó, elindult
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-09-28 20:58:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü