Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A teherűrhajó 72 napot töltött a Nemzetközi Űrállomásnál. Feladatát a terveknek megfelelően, a hulladék elszállításával fejezte be. - Csillagászat magazin
részletek »

Távozott, majd megsemmisült a Cygnus

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Távozott, majd megsemmisült a Cygnus
Távozott, majd megsemmisült a Cygnus
A teherűrhajó 72 napot töltött a Nemzetközi Űrállomásnál. Feladatát a terveknek megfelelően, a hulladék elszállításával fejezte be.
Az amerikai Orbital ATK magáncég Cygnus teherűrhajója (OA-4) tavaly december 6-án indult Floridából egy Atlas-5 hordozórakétával. A NASA megrendelésére kb. 3,5 tonna tömegű szállítmányt (az űrhajósoknak szánt ellátmányt, használati tárgyakat, tudományos kísérletekhez szükséges eszközöket, tartalék alkatrészeket) juttatott el a Föld körül keringő laboratóriumba. Robotkaros befogás után az űrállomáshoz december 9-én, a Unity modul Föld felé eső oldalán csatlakoztatták.

A Cygnus teherűrhajó az eredetileg tervezettnél valamivel hosszabb ideig maradt ugyan az ISS-nél, de az előre eltervezett sorsát nem kerülhette el. Miután közel 1,4 tonnányi, az ISS-en már feleslegessé vált dolgokkal és hulladékkal megpakolták, február 19-én leválasztották a dokkolóhelyről. A légkörbe a következő napon (február 20-án) lépett, a Csendes-óceán fölött megsemmisült.

A Cygnus teherűrhajó megújított változatának a mostani volt az első repülése, amely hibamentesen zajlott le. A következő, OA-6 jelzésű start ugyancsak Atlas-5 rakétával várható, a tervek szerint egy hónap múlva, március vége felé. A nyáron pedig az Orbital ATK visszatérhet a saját, immár átalakított Antares hordozórakétájához és a Wallops-szigeten levő starthelyre, hogy elindítsa a Cygnus OA-5 repülését.

Frey Sándor
Hirdetés
Megkezdődik a Cygnus leválasztása az ISS-ről. (Kép: NASA / Tim Kopra) Megkezdődik a Cygnus leválasztása az ISS-ről. (Kép: NASA / Tim Kopra)
Még a robotkar végén, de már távolodóban. (Kép: NASA / Scott Kelly) Még a robotkar végén, de már távolodóban. (Kép: NASA / Scott Kelly)
Már önállóan repülve, útban a tüzes megsemmisülés felé. (Kép: NASA / Tim Kopra) Már önállóan repülve, útban a tüzes megsemmisülés felé. (Kép: NASA / Tim Kopra)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Cygnus, Nemzetközi Űrállomás, megsemmisült
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2016-02-21 11:01:35
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü