Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Újabb sebhely keletkezett a Jupiteren, amelybe kisbolygó vagy üstökös csapódhatott be, az égi karambolt amerikai amatőrcsillagász figyelte meg hétfőn, szeptember 10-én. - Csillagászat magazin
részletek »

Újabb sebhely keletkezett a Jupiteren

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Újabb sebhely keletkezett a Jupiteren
Újabb sebhely keletkezett a Jupiteren
Újabb "sebhely" keletkezett a Jupiteren, amelybe kisbolygó vagy üstökös csapódhatott be, az égi "karambolt" amerikai amatőrcsillagász figyelte meg hétfőn, szeptember 10-én.
A fényes felvillanást Dan Peterson (Racine, Wisconsin állam) jelentette, aki Naprendszerünk legnagyobb bolygóját figyelte meg épp a becsapódáskor - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/17534-jupiter-impact-explosion-amateur-astronomers.html).

"Mindössze 1,5-2 másodpercig tartott a fényes felvillanás" - magyarázta az amerikai amatőrcsillagász, hozzátéve: kezdetben nem lehetett tudni, hogy a becsapódás ugyanúgy "sebet ejt-e" a Jupiteren, mint történt ez például a Shoemaker-Levy 9 üstökössel, amelyet az óriásbolygó árapályereje szaggatott szét. Húsznál több darabra tört, maradványai 1994 júliusában a bolygó déli féltekéjén csapódtak be másodpercenként 60 kilométeres sebességgel, látható nyomokat hagyva a felszínen.
Hirdetés

2009 júliusában szintén amatőr csillagászok észleltek a Jupiter felszínén egy Csendes-óceán méretű "sebhelyet", amelyet egy aszteroida becsapódása okozott. Két további becsapódást 2010-ben regisztráltak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Jupiter, aszteroida, becsapódás, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-13 08:41:22
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü