Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Kozmikus űrszemét - egy amerikai hordozórakéta űrben keringő darabja - okozta ütközésveszély miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályá - Csillagászat magazin
részletek »

Űrszemét miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás pályájának módosítását

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Űrszemét miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás pályájának módosítását
Űrszemét miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás pályájának módosítását
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Kozmikus űrszemét - egy amerikai hordozórakéta űrben keringő darabja - okozta ütközésveszély miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának tervezett módosítását - jelentette be az orosz irányító központ csütörtökön.
A Progressz-M22M-es orosz teherűrhajó későbbi fogadásához szükséges pályakorrekciót a NASA kérésére áttették szombatra. A Progressz a tervek szerint február 5-én indul majd Bajkonurról a Nemzetközi Űrállomásra.

A hivatalos amerikai katalógusban 10 257-es számmal jelzett űrszemét az 1977 júliusában felbocsátott amerikai Delta-1 hordozórakéta legfelső fokozatának egy darabja. Annak idején a japán Himavari nevű műholdat állították Föld körüli pályára a rakétával.
Hirdetés

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tájékoztatása szerint 2013 októberében több mint 800 olyan tárgy keringett 415-420 kilométeres magasságban az űrben, amely a Nemzetközi Űrállomást veszélyeztetheti. Kiépítésének kezdete, 1988 novembere óta 60 százalékkal nőtt azoknak az objektumoknak a száma, amelyek keresztezhetik az ISS útját. Ezek körülbelül 10 százaléka működő és már úgymond kiszolgált űreszköz, körülbelül egyharmada rakétahordozók legfelső fokozata, a többi pedig úgynevezett űrszemét. Ez utóbbiaknak a súlya néhány tíz grammtól több tonnáig terjedhet és bármelyik komoly kárt okozhat a Nemzetközi Űrállomásban.

A NASA közlése szerint az ISS-nek a működésének kezdete óta eltelt 15 év alatt 16 elkerülő manővert kellett végrehajtania veszélyes űrtárgyak miatt. A tavalyi év rekord volt ebben, mivel négyszer kellett ilyen műveletet végrehajtani.

A 15 év során három alkalommal az űrkarambol veszélye meglehetősen hirtelen volt, ezért az űrállomás legénységének a Szojuz űrhajókba kellett átvonulniuk, felkészülve arra, hogy összeütközés esetén leváljanak a Nemzetközi Űrállomásról.
- MTI -
Objektumok az űrben (1957-2013) Objektumok az űrben (1957-2013)
regisztrált objektumok száma; keringési magasság alá esett objektumok száma; pályán keringő objektumok száma
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Nemzetközi Űrállomás, űrszemét, pályamódosítás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-17 07:22:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü