Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Elromlott az adatátviteli berendezés, így a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hazatérő legénység gyakorlatilag vakon szállt le szerdán a kazahsztáni - Csillagászat magazin
részletek »

Vakon szállt le szerdán a Nemzetközi Űrállomás legénysége

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Vakon szállt le szerdán a Nemzetközi Űrállomás legénysége
Vakon szállt le szerdán a Nemzetközi Űrállomás legénysége
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Elromlott az adatátviteli berendezés, így a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hazatérő legénység gyakorlatilag "vakon" szállt le szerdán a kazahsztáni sztyeppén - árulta el Pavel Vinogradov űrhajós a Csillagvárosban pénteken tartott tájékoztatón.
"Voltak nehézségek. Az űrállomásról való leválás után valamiért eltűnt minden adat, amelyeket nekünk ellenőrizni kellett volna. Gyakorlatilag az érzékeinkre hagyatkozva repültünk" - mondta el a legénység parancsnoka a Moszkva környéki űrközpontban.

Vinogradov közlése szerint a Szojuz TMA-08M típusú űrhajó leszálló egységében meghibásodott műszer okozta az alapvető problémát a Föld körüli pályáról visszatéréskor. Az űrhajósok nem tudták, hol is tartanak az ereszkedés közben, így a mentőalakulatoktól kapott tájékoztatásra kellett hagyatkozniuk. "Mondták, hogy 300 méteren vagyunk, majd még 100 méter. Olyan nyolc másodpercig tudtam elszámolni, amikor a leszálló egység nagyon puhán letett bennünket a földre" - részletezte Pavel Vinogradov aki harmadik alkalommal járt az űrben. Az orosz asztronauta dicsérte a fékező ernyők működését és a mentőalakulatok munkáját is, akik 7,5 ezer méteres magasságtól kísérték figyelemmel a leszálló egységet.
Hirdetés

Szergej Krikaljov, a csillagvárosi űrhajós kiképző központ parancsnoka hozzátette, hogy a szakemberek tisztázni fogják a Szojuz űrhajó leszálló egységében kialakult "szokatlan jelenségeket".

Alekszandr Miszurkin, a legénység másik orosz tagja csak annyit jegyzett meg: reméli, hogy az orosz űrhajók új nemzedékében kicsivel több helyet alakítanak majd ki a legénységnek. "Amíg ereszkedtünk lefelé, az jutott eszembe, hogy a mi konstruktőreink nagyon tehetséges emberek. Az embert úgy becsomagolni nem is lehetne jobban, mint ebbe a leszálló kabinba" - jegyezte meg némi humorral.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió szerdai adásában is láthatták a nézők, hogy Miszurkin tudott a legkésőbb kiszállni az orosz Szojuz űrhajó leszálló egységéből. A szakemberek ezt akkor azzal magyarázták, hogy ő ült a legbelül a szűk kabinban. Az orosz űrhajós arról is beszélt a tájékoztatón, hogy a leszállást követően több kísérletben vettek részt társaival. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy képesek-e egy ilyen, 5 és fél hónapos űrutazás után kézi vezérléssel lehozni az űrhajót és képesek-e azonnal járni rögtön a leszállás után. Azt mondta:"nehéz, de teljesíthető volt a feladat".

A Nemzetközi Űrállomásról szerdán visszatért egység tagja volt Chris Cassidy, a NASA űrhajósa is. A legénység március 28-án indult az űrbe, elsőként az úgynevezett rövidített pályán, így mindössze hat óra alatt tette meg az utat az ISS-re.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - űrhajósok, Nemzetközi Űrállomás, ISS, űrhajó
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-14 08:51:57
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü