Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Befejezte történelmi küldetését Kína első kísérleti űrállomásmodulja, a Sencsou-10 űrhajó legénysége elvált tőle és útjára engedte. A három űrhajós helyi idő szerint szerdán reggel tér vissz - Csillagászat magazin
részletek »

Végleg elhagyták az űrhajósok Kína első űrállomásmodulját

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Végleg elhagyták az űrhajósok Kína első űrállomásmodulját
Végleg elhagyták az űrhajósok Kína első űrállomásmodulját
Befejezte történelmi küldetését Kína első kísérleti űrállomásmodulja, a Sencsou-10 űrhajó legénysége elvált tőle és útjára engedte. A három űrhajós helyi idő szerint szerdán reggel tér vissza a Földre - jelentette a kínai média kedden a pekingi irányító központ tájékoztatása alapján.
A Tienkung-1-et (Mennyei Palota) a földi irányítás segítségével megfosztották kísérleti és egyéb műszaki berendezéseitől, majd hosszú útra, magasabb pályára állítják. 2011 szeptember 29-én indították útnak, és azóta kering a Föld körül. Tavaly júniusban vendégei voltak a Sencsou-9 űrhajósai is. Hivatalos "szavatossága" még három hónapig tart.

Az űrhajósok az elmúlt szűk két hétben a Sencsou-9 legénységéhez hasonlóan egy automatikus dokkolást követően kézi vezérléssel is összekapcsolódtak az űrállomásmodullal.

A három kínai űrhajós az űrállomásmodulon töltött 12 nap során egészségügyi és műszaki kísérleteket végzett. Egyikük, Vang Ja-ping - a misszió nő tagja - élő közvetítésben egy alkalommal alapvető fizikai kísérleteket mutatott be földi általános és középiskolásoknak.
Hirdetés

Kína űrprogramjának mostani, második szakaszát követően, a harmadik szakaszban megépül a Tienkung-2 és a Tienkung-3 űrlaboratórium, s a tervek szerint 2020 körül megkezdheti működését Kína első űrállomása.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Sencsou-10, űrhajó, legénység, elhagyták, űrállomásmodul, Kína
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-26 07:41:46
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü