Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra - közölte a Kultúrpart internetes portál pénteken a - Csillagászat magazin
részletek »

Weöres Sándor versének részlete utazhat a Puli űrszondával a Holdra

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Weöres Sándor versének részlete utazhat a Puli űrszondával a Holdra
Weöres Sándor versének részlete utazhat a Puli űrszondával a Holdra
Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra - közölte a Kultúrpart internetes portál pénteken az MTI-vel.
A verseny csütörtökön, a Kultúrpart hetedik születésnapján zárult le, a tét nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által fejlesztett Puli űrszondával a Holdra.

Január elsejéig több száz verset, illetve versrészletet neveztek a Kultúrpart olvasói, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobban alkalomhoz illő tizenötöt. A végső győztest az olvasók szavazhatták meg.

A versenyt végül a 26 évvel ezelőtt, január 22-én elhunyt költő, Weöres Sándor A teljesség felé című kötetében megjelent, Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte: "Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."
Hirdetés

A verseny szakmai zsűrijének tagja volt Molnár Piroska színművész, Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Pacher Tibor fizikus.

A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE versenyre készül. A megmérettetés lényege, hogy a nevező csapatok olyan önműködő felderítő robotokat fejlesztenek, amelyek sikeresen eljutnak a Holdra, képesek a felszínen legalább fél kilométert megtenni, és onnan nagy felbontású képeket, illetve videókat visszaküldeni a Földre.

A Puli a tervek szerint 2016 második felében érkezhetne a Holdra, addig azonban számos, elsősorban anyagi természetű nehézséget kell leküzdenie a fejlesztőknek - olvasható a közleményben.

A Puli Space Technologies által 2010 óta fejlesztett űrszonda az eddigi teszteken sikeresen teljesített, ezért a fejlesztők remélik, a magyar lehet a negyedik nemzet, amelynek a járműve eljut a Holdra.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Puli, űrszonda, Hold, Weöres Sándor, vers, részlet
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-24 12:51:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü