Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tejútrendszer képes leírás - Csillagászat.tlap.hu
részletek »

Tejútrendszer - Csillagászat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Tejútrendszer
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Tejútrendszer morfológiája

A Tejútrendszer morfológiája

Napunk a Galaxis síkjában helyezkedik el, annak középpontjától kb. 8 kpc távolságra. Mivel a Naprendszerrel együtt a Föld is a síkban van, így nehéz a Földről belátni Galaxisunk egyes részeit, valamint feltérképezni, hogy tulajdonképp milyen típusú galaxisban is élünk. A csillagászok mégis bizonyos módszerekkel képesek modellt alkotni Galaxisunk struktúrájáról, ilyenek például a csillagszámlálásos megfigyelésekből származó adatok, különböző távolságindikátorokból kapott információk analízise, stb. A modell egyes részletei még jelenleg is bizonytalanok, de elég jól leírja Galaxisunk szerkezetét.

Galaxisunk szerkezetének megfigyelése

Galaxisunk szerkezetének megfigyelése

Galaxisunk szerkezete nem csak hosszas mérések eredményeként rajzolódik ki, hanem bizonyos struktúrákat hatalmas távcsövek nélkül is megfigyelhetünk. A Naprendszerünk szomszédságában húzodó spirálkarokat egészen 6-8 ezer fényévig meglehetősen könnyen nyomon lehet követni akár binokulárral, akár szabad szemmel. Így lehetőség nyílik arra, hogy mind a középiskolások, mind az általános iskolások ne csak tankönyvből ismerjék meg Tejútrendszerünk szerkezetét, hanem saját maguk is megfigyelhessenek belőle valamit. Ez bármely (a fizikát alap vagy emelt óraszámban tanuló) osztályban vagy akár szakkörön megvalósítható egy egyszerű binokulár és egy közvilágítás által kevésbé zavart hely segítségével.

Tejútrendszer - csillagászati tudásbázis

Tejútrendszer - csillagászati tudásbázis

A honlap a Tejútrendszert, annak szerkezetét és forgását mutatja be fényképekkel illusztrálva. Ha egy holdtalan, sötét éjszakán felpillantunk az égre, akkor egy halványan fénylő, elmosódott sávot láthatunk húzódni észak-dél irányban. Ez a Tejút, melyről őseink úgy gondolták, hogy Csaba királyfi seregének a nyoma, melyet a lovak hagytak az égen. Ezért gyakran a 'Hadak útjának' is nevezték. Ha elődeinknek lett volna távcsövük, akkor láthatták volna, hogy a Tejút rengeteg apró fénypontra bomlik. Ebből rájöhettek volna, hogy a Tejút tulajdonképpen milliárdnyi csillag összessége. Ennek a milliárdnyi csillagnak az egyike a mi Napunk is, azaz tulajdonképpen belülről szemléljük a rendszert. A Tejútrendszert szokás Galaxisnak is nevezni. A galaxis a görög galaktosz szóból ered, melynek jelentése tej. A Tejútrendszer szerkezete Ha a Tejútrendszert oldalról szemlélnénk, akkor leginkább egy diszkosz korongjára hasonlítana (középen kiszélesedik, a széleken ellaposodik). Ebből a nézőpontból szemlélve tehát szimmetrikusnak látszik. A szimmetriasíkot, mely a Tejútrendszert két részre bontja, fősíknak nevezzük. A fősíkban helyezkednek el a gáz és porfelhők, vagyis a csillagközi - másnéven intersztelláris - anyag. A Tejútrendszer átmérője kb. 34000 parszek (100000 fényév), legnagyobb vastagsága 5000 parszek (16000 fényév)...

Csillagászat magazin hírek
Lökéshullámok az ionoszférában
Lökéshullámok az ionoszférában A tavaly augusztusi amerikai napfogyatkozáskor ismét megfigyelték, hogy a kontinensen átsuhanó árnyék hullámokat keltett a Föld felsőlégkörében. A kutatók már az 1970-es évek óta sejtették, hogy a Hold Földre vetülő árnyéka, amely teljes napfogyatkozás idején szuperszonikus sebességgel száguld végig a Föld felszínének keskeny sávján, hullámokat kelthet az...
Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli képeket a Hubble-űrteleszkóp
Az univerzum legrégebbi ismert... Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli...
Holdkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye
Holdkőzettel bővült a Zselici... Magyarország legnagyobb, nyilvános helyen látható holdkőzetével gyarapodott a...
Tejútrendszer - Wikipédia

Tejútrendszer - Wikipédia

A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője 30 kiloparszek (97 800 fényév, azaz 9,5×·1017 kilométer), legnagyobb vastagsága 5 kpc (16 300 fényév). A Földről két spirálkarját, az Orion- és Nyilas-kart látjuk. Vizsgálatát megnehezíti, hogy belülről látjuk. A Tejútrendszernek a Földről látható része a Tejút. Ez lényegében egy halvány, felhőszerű sáv, amely az egész éjszakai égbolton áthúzódik, és ott figyelhető jól meg, ahol tiszta a levegő, kicsi a páratartalom és a fényszennyezés. Azért tűnik számunkra sávnak, mert galaxisunk korong alakú, és mi az egyik kar belsejében vagyunk, ezért a korongra merőlegesen kevés csillagot látunk, a korong síkjának irányában sokat.

Tuti menü