Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Törpecsillagok képes leírás - Csillagászat.tlap.hu
részletek »

Törpecsillagok - Csillagászat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Törpecsillagok
Keresés
Találatok száma - 4 db
Barna törpe

Barna törpe

0,08 naptömegnél kisebb tömegű égitestek. A csillagfejlődési elméletek szerint, amennyiben a kialakuló objektum a fenti tömeget nem éri el, akkor benne atommagfúzió nem indulhat meg, vagyis nem válik igazi; csillaggá. Kialakulásuk után egy ideig a barna törpék energiája infravörös sugárzás formájában szabadul fel. Az energia a gravitációs összehúzódásból származik. Felszíni hőmérsékletük körülbelül 2000 °C. Nagyjából Jupiter méretűek, de születésük - ellentétben az óriásbolygóéval - csillagközi por- és gázfelhőkben történik.

Fehér törpe

Fehér törpe

A fehér törpe állapot csillagfejlődés egyik, asztrofizikailag jól behatárolható, végső stádiuma. A fehér törpecsillagok a csillagászat szemszögéből "A" színképosztályú, a Nap abszolút fényerősségének tizedével, századával fénylő csillagok, melyeket gyakran planetáris köd vesz körül. A fehér törpe körüli planetáris köd a megelőző, vörös óriás állapot külső légkörének maradványa, mely a csillagmag gravitációs összehúzódása után marad vissza. A részecskefizika szemszögéből a fehér törpe nagy nyomású anyagkoncentráció, melyben az elektrongáz kvantumfizikailag degenerált formában van jelen. Az anyag ilyen állapotában az elektrongáz további gravitációs összenyomódását a Pauli-féle kizárási elv akadályozza meg, mely szerint egy atompályán csak két (éspedig ellenkező spinállapotú) elektron tartózkodhat.

Törpecsillag fogalma

Törpecsillag fogalma

Olyan csillag, amely a csillagfejlődés fősorozati állapotában van, azaz a magjában hidrogén alakul át héliummá, és ez adja a csillag energiáját. A Nap, amelynek átmérője a Föld átmérőjének 109-szerese, törpecsillag.

Csillagászat magazin hírek
Lökéshullámok az ionoszférában
Lökéshullámok az ionoszférában A tavaly augusztusi amerikai napfogyatkozáskor ismét megfigyelték, hogy a kontinensen átsuhanó árnyék hullámokat keltett a Föld felsőlégkörében. A kutatók már az 1970-es évek óta sejtették, hogy a Hold Földre vetülő árnyéka, amely teljes napfogyatkozás idején szuperszonikus sebességgel száguld végig a Föld felszínének keskeny sávján, hullámokat kelthet az...
Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli képeket a Hubble-űrteleszkóp
Az univerzum legrégebbi ismert... Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli...
Holdkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye
Holdkőzettel bővült a Zselici... Magyarország legnagyobb, nyilvános helyen látható holdkőzetével gyarapodott a...
Vörös törpe

Vörös törpe

A vörös törpék kicsi, viszonylag hideg csillagok; a Hertzsprung-Russell diagram fosorozatának kései K, vagy M színképosztályához tartoznak, a diagram jobb alsó sarkában helyezkednek el. A Világegyetem leggyakoribb csillagai, bár egyes feltételezések szerint a barna törpék többen vannak. Tömegük a mi Napunk tömegének fele és 7,5%-a közé esik. Ami az utóbbi érték alatt van, azt már barna törpének hívják.

Tuti menü